vechten tegen kanker

PrintCamiel Bouchier , 0

Zelfs in HLN lees je nu en dan iets zinnigs. Deze is zelfs een dada van mij!

Ach, de uitdrukking "Hij heeft het gevecht tegen kanker gewonnen/verloren". Wat een bron van ergernis is dat toch voor mij! Alsof het leven een strijdarena is waarin de overwinnaars geprezen worden voor hun kracht, terwijl de verliezers met de vinger gewezen worden voor hun vermeende zwakte. Had je maar harder moeten vechten, nietwaar? Wat een belachelijke gedachte!

Het negeert compleet het bescheiden besef dat veel dingen in het leven simpelweg het resultaat zijn van geluk of pech. Een misleidende overtuiging dat alle succes te danken is aan eigen verdiensten en alle falen jouw eigen schuld is. Een illusie die ons ook op andere momenten voor de gek houdt. Alsof je een succesvolle grootverdiener wordt door puur jouw eigen inspanning en vaardigheid, terwijl werklozen simpelweg niet hard genoeg hebben gewerkt. Terwijl in werkelijkheid zoveel gewoon een kwestie van toeval is, wat onze voorouders "het lot" noemden. Het is al een geluk op zich om geboren te worden met min of meer gezonde genen in een samenleving die zorgt voor onderwijs, gezondheidszorg, en enige structuur in het leven...

Dat idee van "vechten tegen" brengt bij mij al die ongepaste hoogmoed naar boven. Alsof het ooit een kankerpatiënt heeft geholpen... Wat een lachertje.

Geen reacties op “vechten tegen kanker”