Hopeloos

PrintCamiel Bouchier , , 0

Gisteren overleed Hans Rosling.

Hoe kan je minder onwetend worden over de wereld? De overleden Zweedse statisticus Hans Rosling had zo zijn eigen opvallende manier om mensen duidelijk te maken dat een aantal dingen die als waar naar voren worden geschoven eigenlijk helemaal niet blijken te kloppen. Zijn toehoorders confronteerde hij daarmee aan de hand van gerichte vragen. Enkele voorbeelden.

Hoeveel kinderen in de wereld zijn ingeënt tegen mazelen? 20, 50 of 80 procent?

In Zweden bleek 68 procent van de ondervraagden te denken dat maar 20 procent was ingeënt, in Noorwegen 56 procent en in de VS 44 procent. Allemaal blijken ze het mis te hebben, want onderzoek heeft aangetoond dat 83 procent van alle kinderen in de wereld is ingeënt.

Zelfs 33 procent van de chimpansees in de zoo blijken dat te weten, grapte Hans Rosling dan. Door gewoon te gissen blijken apen dus een toestand correcter in te schatten dan de mens, die zich vaak laat leiden door vooroordelen, gebaseerd op slecht nieuws.

Is het aantal doden door natuurrampen sinds 1900 verdubbeld, gelijk gebleven of gehalveerd?

In de VS blijkt 50 procent van de ondervraagden te denken dat het aantal is verdubbeld.

Klopt niet, weet Hans Rosling. De waarheid is dat het aantal doden door natuurrampen sinds 1900 is gehalveerd. "Verslagen door de chimpansees", grijnsde Rosling.

Is het aantal extreem armen de voorbije 20 jaar verdubbeld, gelijk gebleven of gehalveerd?

Maar 5 procent van de Amerikanen blijkt te denken dat dit aantal is gehalveerd, terwijl net dat het correcte antwoord blijkt te zijn. "Mensen baseren hun antwoord op het slechtste scenario op basis van enkele nieuwsfeiten", aldus Rosling. "Daardoor zien ze het grotere plaatje niet."

"Velen in de rijke landen denken dat je nooit een eind zal kunnen maken aan extreme armoede." Volgens Rosling klopt dat helemaal niet omdat ze zich baseren op foute informatie over het verleden. "Je moest eerst de realiteit onderkennen voor je naar de toekomst kijkt."

Meer leerrijke statistieken ontdekken? Check de website van zijn organisatie: gapminder.org en zijn YouTube-kanaal.

Bron : VRT Nieuws

Geen reacties op “Hopeloos”