tiddlywiki

PrintCamiel Bouchier0

TiddlyWiki is een geweldige applicatie om allerlei soorten informatie, ideeën, todo's etc. bij te houden. Het is er een die ik al vele jaren dagelijks gebruik, zowel in mijn professionele leven als in mijn privéleven.

Er zijn een paar dingen die TiddlyWiki uniek maken vanuit mijn perspectief.

Om te beginnen gaat het om het formaat: 1 (één!) bestand met html en javascript dat zichzelf gewoon uitbreidt. Geen ingewikkelde instellingen, geen afhankelijkheden, uiterst eenvoudig. Toegegeven, tegenwoordig heeft het een kleine webextensie nodig om compleet te zijn: timimi. Het concept van één bestand houdt in dat je de wiki kunt gebruiken of overbrengen als één bestand naar welk apparaat je maar wilt.

Verder heeft het een flexibele set tags die kunnen worden toegepast op elke "tiddler", wat de naam is voor de informatie-eenheid in tiddlywiki. "tiddlers" kunnen naar elkaar verwijzen, kunnen elkaar bevatten, kunnen aangepaste velden hebben, noem maar op. Klinkt op het eerste gezicht complex en overweldigend, maar als je het na een paar dagen gebruik eenmaal onder de knie hebt, is dit echt buitengewoon krachtig. Uiteraard zijn zoekmogelijkheden ook inbegrepen.

Tot slot is het ook extreem configureerbaar waardoor je uiterlijk en gedrag helemaal naar eigen smaak kunt afstemmen.

Maar ik loop het grotendeels standaard en dat is voor mij prima. In mijn professionele leven begin ik zelfs geassocieerd te worden met mijn tiddlywiki die nu jarenlange ervaring bevat.

Ah, nog iets, mijn ontwikkeling van cb_thunderlink wordt sterk gedreven door het gebruik ervan binnen mijn wiki's (het verbinden van "tiddlers" van kennis met de bijbehorende e-mail).

Ga eens kijken op https://tiddlywiki.com/

Geen reacties op “tiddlywiki”