Bewaar je Android apps!

PrintCamiel Bouchier , 1

Gisteren was ik een nieuwe Android telefoon aan het installeren. Groot was mijn verbazing dat ik een aantal aangekochte woordenboeken níet meer kon installeren, omdat ze domweg waren verdwenen van de Play Store. Zie ook “Van Dale belazert de boel”.

Gelukkig bleek er na enig zoekwerk een oplossing voorhanden om een reservekopie te maken die bruikbaar is op andere telefoons. Op de telefoon die de woordenboeken wel nog bevatte liep ik “MyAppSharer”. Die app laat toe om van elke app die op je telefoon staat een “APK” te maken. Dat is zowat het oorspronkelijke installatiebestand en dat kan je dan weer gebruiken om te installeren op de andere telefoon.

Iets meer gedetailleerde flow :

  • Installeer “MyAppSharer”
  • Start MyAppSharer en selecteer de apps waarvan je een reservekopie wilt voor installatie op een andere telefoon (of later dezelfde telefoon). Selecteer bovenaan "apk" (niet link).
  • Sla de aldus verkregen apk's op op je SD kaart.
  • Connecteer je telefoon met de PC en verplaats de apk's naar je PC. Dit is nu je reservekopie.
  • Connecteer je andere telefoon met de PC. Maak een kopie van de apk naar de SD kaart.
  • Ga met een bestandsbeheerder van je telefoon naar die kopie van de apk en klik aan om te installeren. Wellicht gaat hij je vragen om in de instellingen 'installeren van onveilige bron' (of iets dergelijks) toe te laten.

Mijn Van Dale woordenboeken zijn op die manier alvast gered en bruikbaar. En sindsdien bewaar ik al mijn (relevante) apps ook op mijn PC als "apk"!

1 reactie op “Bewaar je Android apps!”


  1. Mie

    Bedankt voor de duidelijke uitleg. Ook dummies kunnen hiermee verder.:-)